Vajon Európa és a világ a protekcionista rivalizálás visszatérése felé halad, és a globalizáció a már múlté lenne? 

REGISZTRÁCIÓ ITT

A szakértők és a politikai döntéshozók világszerte egy olyan korszakra készülnek, amelyben a globalizáció számos feltételezése megdőlni látszik. Biden Amerikája jelezte, hogy a "zöld átmenet" támogatása érdekében egyre inkább a protekcionista politika felé fordul, a világjárvány miatt az országok azon aggódnak, hogy miként biztosíthatják a létfontosságú anyagok és gyógyszerek hazai előállítását, a Nyugat és Kína közötti ellentétek miatt növekvő aggályok pedig arra kényszerítették az országokat, hogy fontolóra vegyék létfontosságú ipari ágazatok visszatelepítését. 

A globális gazdaság átalakulását sokan kedvező lehetőségként értékelik. Az offshoring korszaka végül is komoly kihívást jelentett számos nyugati ország ipari teljesítménye számára. Franciaországtól az Egyesült Államokig a régi iparágak hanyatlása és a munkanélküliség növekedése már jó ideje okoz fejtörést a politikai döntéshozók számára. Talán az visszatelepítés - akár a hagyományos ágazatokban, akár a zöld New Deal címszava alatt - esélyt ad arra, hogy visszatérjünk a dolgozó osztályok számára stabil munkahelyek korszakához. Belpolitikai téren sok populista üdvözli a "globalisták" - a világot járó elit végét, akik valószínűleg szívesebben mennek Davosba, mintsem hogy saját honfitársaikkal folytassanak párbeszédet. Mások jobban aggódnak, és attól tartanak, hogy saját kárunkra mondunk le a globalizáció nyújtotta előnyökről - a gazdasági növekedéstől az utazásig, a fogyasztási cikkek elterjedésétől a nemzetközi kultúráig. A fokozódó protekcionizmus a geopolitikai feszültségek feléledésével és fokozódásával is fenyeget. Sokan azt is megkérdőjelezik, hogy valóban lejárt-e már a globalizáció ideje, hiszen az országok közötti kereskedelem továbbra is a világgazdaság központi eleme. 

Mit hoz a termelés visszatelepítése és a protekcionizmus új korszaka? Üdvözölnünk kell-e a nemzetgazdaságok újbóli előtérbe kerülését, vagy a globalizmustól való elfordulás csupán szűklátókörűség? Mi történik valójában a nemzetközi gazdaságban, és vajon eltúlzottak-e a globalizáció végéről szóló hírek? 

Vegyen részt Ön is Phil Mullan író és Bill Durodié, az MCC vendégprofesszorának beszélgetésén arról, hogy az EU-nak hogyan kellene felkészülnie a nemzetközi politikai gazdaságtan új fejezetére.

 

REGISZTRÁCIÓ ITT

Előadó Phil Mullan, író, előadó és üzletember; a Beyond Confrontation: Globalists, nationalists and their discontents (A konfrontáción túl: globalisták, nacionalisták és visszásságaik) című könyv szerzője.

akivel Bill Durodié professzor, az MCC Brussels vendégprofesszora beszélget.