REGISZTRÁCIÓ ITT

Az MCC Brussels örömmel meghívja Önt Gát Ákos Bence új könyvének bemutatójára, valamint az ezt követő panelbeszélgetésre Gát Ákos Bence, Ashley Frawley, és Gladden Pappin részvételével.

  • Helyszín: Press Club, Rue Froissart 95, 1000. Brüsszel
  • Időpont: 2023. Március 21., Kedd 17:30-tól 19:00 óráig

Napjainkban az uniós vitákat az a vád uralja, hogy több ország aláássa a jogállami normákat. Az uniós intézmények kitartanak amellett, hogy az Európai Uniót a független igazságszolgáltatás, a média szabadsága és a civil társadalom elleni támadások sorozata éri. A Bizottság szerint a jogállamiság demokratikus alapelvét olyan országokból érik támadások, mint Magyarország vagy Lengyelország. De vajon ezek a jogállamisági viták tényleg azok, amiknek látszanak?

A jogállamiság – a jogi folyamatok politikától való függetlensége – kétségkívül kulcsfontosságú elv egy demokratikus társadalomban. Több akadémikus és jogi szakértő azonban amiatt aggódik, hogy az EU a jogállamiság megsértésével kapcsolatos nyilatkozataiban elfogult. Sokak szerint a jogállamisággal kapcsolatos aggályok inkább politikai, mintsem jogi állítások – amelyek mögött bizonyos uniós tagállamokkal szembeni ellenszenv áll. Mások szerint az EU-nak sokkal határozottabban kellene fellépnie a "problémás országokkal" szemben, amelyek állítólag semmibe veszik a demokratikus normákat és aláássák az európai projektet.

Dr. Gát Ákos Bence, a Danube Institute és a Közszolgálati Egyetem munkatársának új könyve, az European Policy on the Rule of Law - A Glimpse Behind the Scenes újszerű elemzést nyújt az EU jogállamisági vitáiról. A szerző felvázolja, hogy a különböző nemzetek feletti intézmények és politikai erők hogyan hsználták a jogállamiság fogalmát az EU-n belüli politikai struktúrák és erőviszonyok megváltoztatására. Az MCC Brussels saját, nemrégiben megjelent tanulmánya (Dangerous Game: The Weaponisation of Rule of Law and the Attack on the Veto) is megállapította, hogy a jogállamiságról szóló viták az eltérő kultúrális értékekről szóló nézeteltérések leplezésére szolgálnak, s azt az uniós projektet tükrözik, aminek a célja, hogy az úgynevezett "uniós értékeket" ráerőltessék a szuverén országokra.

Valóban komoly jogállamisági problémákkal küzdenek egyes uniós tagállamok? Szigorúbban kellene-e fellépnie az EU-nak a jogállamiságot megsértőkkel szemben? Vagy ezek inkább csak politikai támadások? Miért fontos a jogállamiság? Visszaélnek-e a fogalommal?

Látogasson el az MCC Brussels rendezvényére, hogy együtt megvitassuk a jelen időszerű kérdéseit! Minden nézőpontot szívesen fogadunk és megvitatunk!

Felszólalók

  • Dr. Gát Ákos Bence, kommunikációs és külügyi vezető, Danube Institute; író, European Policy on the Rule of Law - A Glimpse Behind the Scenes
  • Dr. Ashley Frawley, vendégkutató, MCC Brussels; író, Significant Emotions: Rhetoric and Social Problems in a Vulnerable Age
  • Dr. Gladden Pappin, a Dallasi Egyetem docense és az MCC vezető vendégkutatója

REGISZTRÁCIÓ ITT