Olvasási idő: 4 perc

Az új központról több uniós sajtóforrás is beszámolt, így a város beszédtémája lett.

Mindenszentek napján minden csendes volt, és úgy tűnt, hogy Brüsszel alszik, mivel sokan vettek ki a szabadnapot, hogy élvezzék a hosszú hétvégét. A pihenés nem szerepelt a frissen alakult MCC Brüsszel tervei között, melynek ügyvezető igazgatója, Frank Furedi őszinte és kritikus hangvételű véleménycikket közölt a Politico című lapban. Akik a brüsszeli buborékban a vitával szemben a cenzúrát, a párbeszéddel szemben a hallgatást, a toleranciával szemben pedig az intoleranciát részesítik előnyben, talán épp levegő után kapkodnak.

A "Brussels needs a Hungarian think tank" (Brüsszelnek szüksége van egy magyar agytrösztre) címmel megjelent írásában Furedi a következőket írta:

"Remélve, hogy képes leszek előmozdítani a józan vitát, visszatértem Brüsszelbe - nem azért, hogy valamelyik könyvemet népszerűsítsem, hanem egy új agytröszt, az MCC Brüsszel igazgatója legyek. Az MCC brüsszeli központjának célja, hogy érett, megfontolt vitát folytasson a kontinensen uralkodó kulturális feszültségekről.

2017-ben a maihoz képest valamivel visszafogottabban ijesztgették az embereket valamiféle tekintélyelvű diktatúra magyarországi visszatérését illetően. Orbán Viktor miniszterelnök kormányának tavaly áprilisi, döntő többséggel történt újraválasztása óta azonban a Magyarországgal szembeni ellenszenv irracionális magyarfóbiává alakult át."

Furedi egy ígérettel zárja mondandóját;

"Nem csak a Magyarország politikai irányultsága körül kialakult zűrzavart szeretném eloszlatni, hanem szeretném egy asztalhoz ültetni azokat, akik aggódnak Európa egyre inkább polarizálódó kulturális összképe miatt.

Ezért ebben a politikai önhittség és a bürokrácia súlya alatt senyvedő gyönyörű városban az a célunk hogy alternatívát kínáljunk - hogy komolyan vegyük az ötleteket, és finoman leleplezzük azokat, akik nem veszik komolyan az elgondolásokat."

Később a hét folyamán ismét sokak figyelmét felkeltette a Politico-ban "Viktor Orban-funded think tank vows to shake up Brussels" (Az Orbán Viktor által finanszírozott agytröszt azt ígéri, hogy felrázza Brüsszelt) címmel megjelent írás. A cikk beszámol terveinkről, és az új agytröszt vezetőit érdekes módon "bizakodónak" nevezte. Szerintünk ez jó lehetőség a manapság túlságosan elterjedt ostobasággal szemben.

Ugyancsak a héten a Politico "EU influence" rovatában "Az agytröszt titánjai" alcím alatt beszámolnak arról, hogy Frank Furedi és Werner Patzelt professzorok máris munkához láttak. Továbbá szó esik az új központ két projektjéről is, amely magában foglalja egyrészt az európai félelem-barométer létrehozását valamint a különböző országok családpolitikájának hatásait vizsgáló kutatási projektet is. A cikkben idézik Orbán politikai igazgatóját, Orbán Balázst, az MCC kuratóriumának elnökét, aki a múlt héten azt mondta, hogy az agytröszt közelebb visz ahhoz, hogy Magyarország "szellemi erőművé váljon, amelyben az MCC kulcsszerepet játszik".

A hét folyamán további cikkek jelentek meg a magyar, ukrán és román nyelvű online folyóiratok hasábjain.

Elhiheted - az MCC Brüsszel megérkezett és sikerült felhívnia magára a figyelmet.

Az Európa jövőjéről szóló vitákra és párbeszédre nyitott érdeklődők számára november 15-én kerül sor az MCC Brüsszel nyitókonferenciájára. További információk és a regisztráció részletei itt találhatók.