Az EU hatalmas gazdasági és szabályozási ereje ellenére lemaradásban van a digitális technológiák terén. Az EU számos intézkedés tekintetében nem ösztönzi a dinamizmust és az innovációt. Például 2020-ban az Egyesült Államok gazdaságában 150 milliárd dollárnyi kockázati befektetés történt, míg az EU-ban mindössze 40 milliárd dollár, és a globális kockázatitőke-befektetéseknek is csupán13 százaléka irányul Európába. Ráadásul az olyan kritikus területeken, mint a mesterséges intelligencia, a legígéretesebb 100 start-up közül csak 5 székhelye van Európában. A digitális technológiák azonban minden bizonnyal kulcsfontosságúak Európa jövője szempontjából. Mi tartja tehát vissza Európát a vezető szereptől? Sokak szerint az EU szabályozási struktúrája inkább akadályozza, mint segíti az innovációt, mivel a túlburjánzó bürokrácia az innováció útjában áll. Mások szerint mind az EU, mind az európai nemzeti kormányok kockázatkerülőek, és inkább a digitális világ veszélyeiről - mint például a cyber-bullying vagy a trollkodás -, mint az abban rejlő lehetőségekről akarnak beszélni. Vagy talán a beruházásokban van a hiba, mivel az EU-ban nem fordítanak elég pénzt a kutatás-fejlesztésre és az alapkutatásra?

Mindezekre a kérdésekre adja meg a választ előadásában Dr. Norman Lewis, a Futures-Diagnosis Ltd. ügyvezető igazgatója.

Dr. Norman Lewis író, előadó és tanácsadó az innováció és a technológia területén. Világszerte elismert szakértője a technológiai innovációval és elfogadással kapcsolatos jövőbeli trendeknek és felhasználói magatartásnak. Sokéves tapasztalattal rendelkezik a Szilícium-völgyben és az Egyesült Királyságban működő induló vállalkozásokkal való együttműködésben. Norman korábban a PwC igazgatója volt, és az innovációs programjuk irányításáért felelt, ezt megelőzően pedig az Orange, France Telecom technológiai kutatási igazgatója volt. A Bubbletone Blockchain in Telecom - a világ első decentralizált mobil roaming szolgáltatása - tanácsadói testületének tagja. Emellett az MIT Communications Futures Programme (MIT Kommunikációs Jövőprogram) vezetőségi tagja és az ITU TELECOM Forum programbizottságának korábbi elnöke volt. Társszerzője a Big Potatoes: The London manifesto for innovation című könyvnek.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, amelyet IDE KATTINTVA tehet meg.

A helyszíni regisztráció  13.45 órától, az előadás pedig 14.00 órától veszi kezdetét. A vita 15.30-kor ér véget, majd rövid informális fogadás következik.