Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere beszédet tart

2023. április 24., hétfő, 18:00
1040 Brüsszel, 1 Place Jourdan, Sofitel Brussels

A regisztráció csak visszaigazolással érvényes. Regisztrációért töltse ki az űrlapot. Felvesszük majd Önnel a kapcsolatot, hogy visszaigazoljuk a regisztrációját.

Az Európai Unió és Magyarország közötti csatározások legutóbbi fejleménye, hogy 15 tagállam, köztük Németország, Franciaország és Belgium csatlakozott a gyermekvédelmi törvény miatt indított Magyarország elleni uniós perhez. Magyarországot az alapvető uniós értékek megsértésével, valamint az LMBTQ-kisebbségek hátrányos megkülönböztetésével vádolják.

Ez felvet egy alapvető kérdést, amely az EU és szuverén államok közötti nézeteltérések esetén mindig felmerül: Ki dönt? Ki dönt egy ország jogrendszerének sajátosságai kapcsán? Ki dönti el, hogy hol döntsenek külpolitikai kérdésekben? Ki dönti el, hogy milyen értékeket tanítsanak a gyermekeknek az iskolákban?

A szubszidiaritás elve már régóta az Unió egyik központi elve. Eszerint az uniós szerveknek csak akkor van hatáskörük központilag meghozni a döntéseiket, ha azok olyan kérdéseket érintenek, amelyeket helyi szinten nem lehet jobban megválaszolni. Az EU és Magyarország közötti nézeteltérések gyakran arról szólnak, hogy mely kérdésekben kell az uniós szervezeteknek dönteni, s mely kérdésekben kell a demokratikusan választott kormányoknak.

Kevés központibb kérdés van nemzet és nemzeti kultúra szempontjából, mint a gyermekek oktatása. Sokáig úgy vélték, hogy a szubszidiaritás elve szerint a nemzeti kormányoknak joguk van dönteni a gyermekek oktatását és szocializációját érintő központi kérdésekben. Ma ezzel szemben azt követelik, hogy az EU legyen határozottabb, s támogassa az úgynevezett "uniós értékek" oktatását. E viták eredményeképp az uniós szervezetek úgy vélik, hogy joguk van dönteni arról, hogy mit tanítsanak, mit olvassanak az iskolákban, s milyen értékek mentén neveljék a gyermekeket. Magyarország Európa-szerte számos olyan ember számára jelenti a gyűjtőpontot, akik úgy vélik, hogy az EU-nak nem szabadna ezekben a kérdésekben döntést hoznia.

Mi tehát a helyes viszony a nemzeti kormányok és az Unió között az oktatással kapcsolatban? Mit követel meg a szubszidiaritás elve ezekben a kérdésekben? Az oktatás és az értékek a jogállamiság központi kérdései? De legfőképpen: ki dönt?

Látogasson el az MCC Brussels, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Polgári Magyarország Alapítvány közös rendezvényére. A rendezvényen beszédet tart Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere. A beszéd után egy kerekasztal-beszélgetést tartunk, az alábbi résztvevőkkel:

  • Professzor Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója
  • Professzor Werner J. Patzelt, az MCC Brussels kutatási igazgatója
  • Professzor Michael Sommer, az Oldenburgi Carl von Ossietzky Egyetem ókortörténet professzora

 2023. április 24., hétfő, 18:00
1040 Brüsszel, 1 Place Jourdan, Sofitel Brussels

A regisztráció csak visszaigazolással érvényes. Regisztrációért töltse ki az űrlapot. Felvesszük majd Önnel a kapcsolatot, hogy visszaigazoljuk a regisztrációját.