Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Brussels fogadta az EU PRO-héten részt vevő diákok első csoportját. A tematikus hét célja, hogy a hallgatók az Európai Unióval kapcsolatos meglévő ismereteiken túlmutatóan aktív szerepet vállaljanak az EU-t és a kontinens egészét alakító politikai és ideológiai folyamatokban. A hét témája az értékek konfliktusa volt - az európai értékrendek kortárs és történelmi értelmezései.

A brüsszeli központ szakértőinek előadássorozatán keresztül a Kárpát-medencéből érkező diákok megismerkedtek a következőkkel:

  • Mit jelent az értékalapú külpolitika európai kontextusban?
  • Hogyan alakítja az Európai Egyesült Államok és a Nemzetek Európája egymással versengő eszméi az Unió politikáját.
  • A sokszínűség fogalmáról folytatott viták történelmi eredete és mai állása.
  • Az Európai Történelem Háza története és múzeumi értéktételei.

A hét folyamán a diákok részt vettek az MCC Brussels és az MCC Tanuláskutató Intézet közös szervezésében létrejött Hannah Arendt oktatási konferencián, ahol különböző aspektusokból vizsgálták az oktatás színvonalának romlását, és a nyugati tantervekben a hangsúly eltolódását a tudástól a készségek felé. 

A tanulmányút nem végződhetett anélkül, hogy a BELvue múzeumot bejárva diákjaink megismerkedtek volna Belgium történelmével. A kulturális élményt tovább gazdagította a brüsszeli Liszt Intézetben tett látogatás, ahol a diákok bepillantást nyerhettek a kultúra szerepébe a nemzetközi kapcsolatokban és a diplomáciában.